Het veteranenbestuur met v.l.n.r. Ger van Rossum, Edwin Stevens, Angélique Könning, Gerald Tebes en Jan Evers
Het veteranenbestuur met v.l.n.r. Ger van Rossum, Edwin Stevens, Angélique Könning, Gerald Tebes en Jan Evers

Oorlogsslachtoffers op digitaal monument

Nieuws

Vrijdag 26 april onthulde Stichting Veteranen Wijchen een digitaal monument met daarop verhalen van alle mensen die in de huidige gemeente Wijchen door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Met dit monument wil de stichting deze mensen blijvend een gezicht geven. 

Door Lars Regeer

Voor de aanleiding van het digitale gedenkteken moeten we terug naar 10 mei vorig jaar. Na onderzoek van Gerald Tebes van Stichting Veteranen Wijchen komt dan via dit weekblad naar buiten dat niet alle Wijchenaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn terug te vinden op een monument. Bijvoorbeeld omdat het gedenkteken is zoekgeraakt of niet alle namen op het grafmonument staan. ‘Zo kunnen we niet omgaan met onze oorlogsslachtoffers. Deze mensen hebben hun leven niet gegeven om in de vergetelheid te raken’, zijn de woorden van de veteraan op dat moment.

Met het digitale monument is er nu wel een plek voor iedereen die in de gemeente Wijchen door oorlogshandelingen om het leven is gekomen, inclusief hun verhaal. Tebes: “Dit is een stukje geschiedenis dat we eeuwig kwijtraken als we dit niet belichten en dat zou eeuwig zonde zijn. Waar ik moeite mee had is dat er namenmonumenten en grafstenen zijn voor oorlogsslachtoffers maar het gaat uiteindelijk om de mensen die op de stenen staan. Dit digitale monument is een mooi begin. Ik hoop dat dit een vervolg krijgt met een tastbaar monument. Dat verdienen de omgekomen Wijchenaren en hun nabestaanden.”

Op de website van Veteranen Wijchen tref je naast de verhalen van Wijchenaren die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen ook verhalen van Wijchense militairen die in Nederlands Indië en Nieuw-Guinea om het leven zijn gekomen en het verhaal van Henk van Perlo, die enkele jaren na 1945 omkwam tijdens een ongeval dat ontstond door een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Verder bevat het digitale monument alle neergestorte vliegtuigen en hun bemanningen op Wijchens grondgebied ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.


Cees Rutten sneuvelde op de Grebbeberg

Tijdens de presentatie van het digitale gedenkteken in wijkcentrum Wijchen Zuid sprak Gerald zijn dank uit naar de nabestaanden voor hun medewerking. In zijn ogen zijn óók zij slachtoffer van de oorlog. Tijdens het optekenen van hun verhalen merkte hij op dat de oorlog nog jaren heeft doorgewerkt. “Twee uur geleden zat ik op de begrafenis van Cor Rutten. Helaas heeft hij het niet gehaald om hier bij te zijn en mist hij dit bijzondere moment. Tijdens de begrafenis kwam vaak terug dat het verlies van zijn vader een grote rol heeft gespeeld in zijn leven. Zijn moeder hertrouwde na de dood van zijn vader met zijn oom (de broer van zijn vader) en in dat gezin voelde hij zich niet thuis en niet geaccepteerd. Stilstaan en herdenken kon niet in de tijd van de wederopbouw. Gelukkig is daar nu wel gelegenheid voor. De verhalen op onze website zijn een eerbetoon aan jullie en jullie familieleden.”

Alle verhalen zijn terug te vinden op de website van Veteranen Wijchen: veteranenwijchen.nl/oorlogsslachtoffers. Mocht er toch nog informatie ontbreken of niet kloppen dan kun je een mailtje sturen naar: contact@veteranenwijchen.nl