Afbeelding

Joost Schellekens de vloer op met woordenloze voorstelling

Cultuur

Wat nu als alle letters uit onze literatuur zouden verdwijnen? Met die gedachte begon Joost Schellekens te schrijven aan zijn nieuwe vertelvoorstelling ‘Woordenloos’. Op 22 mei staat hij met dit letterlijke mysterie op de vloer van de bibliotheek.

Door Lars Regeer

De meeste mensen kennen hem waarschijnlijk als docent. Eerst van het Maaswaal College, tegenwoordig doceert hij op het Candea College in Duiven. Daarnaast is hij een bedreven verhalenverteller. Zo is hij vast gezicht van de kampvuurvertellingen en schreef en speelde hij vorig jaar met een klein theatergezelschap in het kasteel van Wijchen een Whodunnit over de oude kasteelbewoners Emilia van Nassau en Emanuel van Portugal.

Ditmaal komt hij met een vertelvoorstelling, geïnspireerd door het verhaal De stad der blinden van Jose Saramogo. Schellekens: “Ik houd ervan als een verhaal mij aan het denken zet. In De stad der blinden wordt een situatie geschetst waarbij de gehele stad langzaamaan blind wordt. De gehele samenleving staat dan op zijn kop. Al filosoferend over waar ik mijn voorstelling over zou houden, kwam er een gedachtenkronkel bij mij langs over wat er zou gebeuren als alle letters uit onze literatuur zouden verdwijnen. Een eureka momentje; ik had mijn vertrekpunt gevonden.”

‘Woordenloos’ gaat over de waarheid, vertelt Schellekens. Maar hoe dat precies zit, daar kom je tijdens zijn voorstelling achter. In zijn verhaal staat Jaro centraal, een verzekeringsagent die opeens de bibliotheek aan de lijn krijgt met het gegeven dat alle letters uit hun boeken zijn verdwenen. Het blijkt echt waar en de jonge verzekeringsagent start een ontdekkingstocht. Als hij een kluizenaar tegenkomt begint het mysterie zich langzaamaan te ontrafelen en lijkt hij het juiste spoor te hebben gevonden.

De voorstelling, die wordt verfraaid met liedjes, is op 22 mei van 20.00 tot 21.00 uur (19.30 uur inloop) te aanschouwen op de vloer van de bibliotheek, Campuslaan 6 te Wijchen. Kaarten (6 euro) zijn verkrijgbaar tijdens de avond zelf aan de deur of via www.woordenloos.nl